BambooXLZakelijk

BambooXSParticulier

bamboevloeren.eu
bamboe sterkte

bamboe sterkte


bamboe sterkte

Aan deze pagina wordt nog gewerkt. Binnenkort kunt u op deze pagina informatie vinden over bamboe om toe te passen voor constructieve toepassingen.

Met name voor brede – zelfdragende – trappen komen constructieberekeningen aan te pas. Sterkte gegevens (buigsterkte, treksterkte druksterkte, afschuifsterkte) van het bamboe. Indien u eerder vragen over dit onderwerp heeft kunt u altijd contact opnemen met ons team op info@bambooxl.nl.

Spanning, stijfheid en sterkte zijn de belangrijke eigenschappen die de constructieve waarde bepalen van een materiaal. De elasticiteitsmodulus, het soortelijk gewicht en de buigsterkte bepalen of bamboe kan worden toegepast als constructie onderdeel.

Bamboe is sterk en langvezelig. Bamboe buigt wel door maar breekt niet snel. Wilt u bamboe toepassen voor een draagstructuur en moet het bamboe een bepaalde belasting kunnen dragen dan doet u er goed aan dit te laten toetsen en door te laten rekenen door een bouwkundig constructeur. Hij/zij kunnen bepalen of het bamboe sterk genoeg is en stevig is om de belasting en krachten die ontstaan te kunnen overbruggen.

 

 

Mechanische kenmerken van bamboe traptreden

  • De grote hardheid en elasticiteit zijn de belangrijkste (mechanisch) fysieke eigenschappen van bamboeproducten. Gelamineerd bamboe kent een hardheid vergelijkbaar aan die van eikenhout. Gecomprimeerd ‘massief’ bamboe, ook wel “Density” genoemd, heeft zelfs een 1,5x hogere dichtheid en is ca 2x sterker dan gelamineerd bamboe. Beiden zijn geschikt voor toepassing in woningbouw. De laatste variant wordt geadviseerd voor projecten in de utiliteitsbouw.
  • Naast hardheid zijn de duurzaamheid, brandwerendheid, hoge buigsterkte en vormvastheid (dimensiestabiliteit) andere eigenschappen om te kiezen voor bamboe traptreden ten opzichte van andere materialen. Een bamboe traptrede wordt zo geproduceerd dat de nerfrichting in het product meeloopt in de lengterichting van de traptrede. Dit zorgt voor een prachtig esthetisch effect en tegelijkertijd een hogere stijfheid van de trede.
  • In de drukbelasting van een traptrede onderscheiden we de puntbelasting en verdeelde belasting. De verdeelde belasting geeft het gewicht weer (in kg of Newton) dat een bepaalde dikte traptrede kan dragen zonder te breken. Doorbuiging kan dan wel plaatsvinden. Doorbuiging kan worden voorkomen door de juiste dikte traptrede te gebruiken of hiermee rekening te houden in het onderstel c.q. de bevestigingsmethode
  • Aangezien een traptrede ongelijk wordt belast, voornamelijk op de looplijn, zijn veel houtsoorten ongeschikt als traptrede. Bamboe traptreden zijn daarentegen zeer geschikt voor deze toepassing, daar er bij de juiste afwerking en onderhoud nauwelijks slijtage zichtbaar wordt. Dit heeft te maken met de hoge slijtvastheid.
  • Bamboe is een duurzaam alternatief voor houten traptreden en heeft zich in zowel kantoren, publieke gebouwen als woningen al vele malen bewezen als toepassing. Ook voor renovatie, herbestemmingsprojecten en verduurzaming zijn bamboeproducten zeer geschikt. Bamboe heeft vanwege haar functionaliteit een vaste plaats veroverd in de wereld van trapbekledingsmaterialen. Alle typen trappen, traptreden en trapbekleding kunnen van bamboe worden gemaakt; onder andere een Z-trap, spiraaltrap, draaitrap, kliktrede, zwevende trede etc. Ook kunt u een wangen, bordes, bloktreden, welstukken en trapbomen of balustrades bestellen, alhoewel deze producten niet tot het standaard assortiment behoren. Ga direct naar onze producten.
  • Bamboe treden zijn makkelijk te stofzuigen en/of schoon te maken. Een bamboe traptrede creeert net als andere vlakke materialen een gezonder woonklimaat. Huisstofmijt wordt minder gevormd, waardoor dit materiaal ook zeer geschikt is voor mensen met een huisstofmeit-allergie.

Treden van houtachtig materiaal, waaronder bamboe behoort, geven een warme –meer exclusieve- uitstraling aan uw woning. Bamboe traptreden zorgen voor woongenot en leveren meerwaarde op bij verkoop van de wonin